Despre comuna noastră

Data publicării: 26 octombrie 2015

stire
octombrie 26 2015

Zona, relieful

„Muntele Evreiesc” face parte integranta din lantul de munti (dealuri) care porneste de la Muntele Firtaus spre sud-vest pe o lungime de 19-20 km, despartind Valea Goagiului de valea Tarnavei Albe si ajunge pana la Cristuru Secuiesc. Solul este argilos, fiind format din namol, nisip si argila. Pamantul argilos este bogat in nutrienti si substante minerale de care plantele au nevoie pentru o dezvoltare optima. Inca din anii 1700 regiunea a fost inregistrata ca zona de categoria a II-a din punct de vedere al fertilitatii solului (conform inregistrarilor facute de cartograful Homolka József m. kir. in 1896, in „Harta agricola a Comitatului Odorhei”).

 

Exista atestari despre zacaminte de sare: „Apar zacaminte de sare in Avramesti…. semnalate de sursele de sare” -  scrie Jakab Elek, fost arhivar national in 1896; insa nu exista documente cum ca sarea ar fi fost exploatata.

 

Argila, ca materie prima, a fost intrebuintata la fabricarea manuala a tiglelor si a  caramizii. Dupa cel de-al II-lea razboi mondial fabricarea tiglelor a incetat. In anul 1908 este amintit mesterul tiglar Egyed Albert care s-a stabilit in Avramesti de la Batanii Mari. Pana in ziua de azi satenii pomenesc de locul unde odata

se fabricau tiglele ca „Hambarul cu tigle”. In anii 1960 s-au facut cercetari amanuntite ale subsolului, descoperindu-se cantitati mari de rezerve de gaz metan.

 

Clima

 

Conditiile atmosferice ale comunei Avramesti sunt similare cu conditiile atmosferice ale regiunii Cristuru Secuiesc. Temperatura aerului atinge valorile maximale in luna iulie cand media este de peste 20 de grade celsius, iar valorile minime se inregistreaza de obicei in luna ianuarie. In aceasta parte a tinutului secuiesc conditiile meteorologice sunt mai blande. Repartitia precipitatiilor pe an este disproportionata. Ploile din vara anului 1970 au provocat inundatii majore; paraul Goagiu iesind de mai multe ori din albie provocand pagube materiale. Aceasta a fost cea mai mare inundatie al secolului 20. La inceputul anilor 1950 au fost inregistrate vanturi puternice care au provocat pagube materiale; de asemenea sunt destul de frecvente trasnetele care nu putine ori au luat vieti omenesti.

Înapoi